Terugblik op succesvol geothermie seminar van 21-01-2016

Op donderdag 21 januari 2016 vond het seminar ‘Geothermie, hoe moeilijk kan het zijn?!’ plaats bij Priva in De Lier. Nu er een aantal doubletten zijn geboord in het Oost en Westland vonden wij met de andere organiserende partijen het tijd om de “lessons learned” te delen met onze bezoekers. Hopelijk versterkt dit het enthousiasme voor geothermie, er zijn namelijk nog ondergronds genoeg mogelijkheden.

Dit was ook de boodschap onze Coen Leo (manager afdeling Geosciences) die liet zien dat er nog minimaal 21 doubletten in het Oost en Westland te plaatsen zijn in reservoirs die al bewezen hebben geothermisch benut te kunnen worden. In totaal zou er dan voor ongeveer 324 MW aan warmte gewonnen kunnen worden.Verder liet Coen zien waarom we niet gewoon overal kunnen boren en er goed onderzoek nodig is. Eén van de lessons learned van Coen komt uit de relevante olie en gas industrie en is dat als er meerdere boringen achter elkaar gepland kunnen worden de prijzen voor het boren gedrukt kunnen worden. Dit kan zeker gezien de huidige olie en gasprijzen waardoor het boren goedkoper kan.

De eerste spreker was Frans-Peter Dechering, general manager bij Priva, die het onderwerp belichtte vanuit een breder perspectief en riep de kweker op niet alleen op financiën te focussen. Ook sprak aardwarmtespecialist bij Flynth, Peter de Vreede, hij zoomde in op de organisatorische en financiële mogelijkheden en risico’s van aardwarmte. Als laatste sprak Jos Scheffers van het Green Well Westland project waar PanTerra het geologische onderzoek heeft gedaan. Ondanks een paar operationele tegenvallers is Jos Scheffers zeer tevreden “Een traject van zes jaren en veel verrassingen, maar ik zou het zo weer doen.”.

In het aansluitende forum beantwoordde Romboud Harskamp van VB Geoprojects de technische vragen rondom materiaalkeuze en factoren die van invloed zijn. Anne van de Weerd, wist als geoloog bij PanTerra helderheid te geven in grondlagen, doorlaatbaarheid en dieptes waarop geboord kan worden. Alhoewel diepte eveneens afhankelijk is van de energiebehoefte, benadrukte Peter de Vreede van Flynth, tevens forum deelnemer. “Naast financiële argumenten speelt ook duurzame benutting van de aarde mee.”

Frank Schoof, voorzitter Platform Geothermie en moderator van het seminar, blikt terug op een waardevolle bijeenkomst, waarbij geothermie van diverse kanten is belicht en relevante partijen samenbracht. “De netwerkgelegenheid is minstens zo waardevol. Het is belangrijk om elkaar te kennen.”

We kijken met de andere organisatoren Flynth, Priva en Platform Geothermie tevreden terug op een volle zaal, veel interactie en uitwisseling van relevante kennis.

De presentatie van Coen is hier te vinden:

De komende tijd zullen we technisch interessante onderdelen van geothermie behandelen en deze via slideshare verspreiden. Het volgende onderwerp zal de invloed van goed doorlatende intervallen  in een reservoir op de doorbraaktijd zijn, zorgt een ondergronde “snelweg” echt voor een kortere doorbraaktijd?