Seminar Energietransitie

Het Seminar ‘Energietransitie’ zal op 20 september in Vlaardingen plaatsvinden. Vooraanstaande sprekers, experts en gasten gaan met elkaar in gesprek over de mogelijkheden die geothermie kan bieden.

Tijdens het seminar zullen PanTerra samen met WEP Engineering Partner en VB Geo Projects een interactieve workshop leiden.

De “Effectieve Geothermie van Exploratie tot Realisatie” workshop zal ondermeer hot-topic vragen en mini-opdrachten over geothermische processen aankaarten.

Het seminar vindt plaats bij Delta Hotel in Vlaardingen en is alleen voor genodigden. U kunt natuurlijk uw interesse kenbaar maken via corporate@flevum.nl

Het programma biedt nog twee andere workshops en twee keynote presentaties.

Sprekers Marit Brommer, CEO IGA (International Geothermal Association)

Dirk Fransaer, CEO VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch onderzoek)

 

Workshops Businesscase Aardwarmte afnemers

Toekomst van warmtenetten

Effectieve Geothermie van Exploratie tot Realisatie

Drilling doublet Aardwarmte Vogelaer started

The Vogelaer Geothermal Project started drilling south of The Hague. A producer and injector well will be drilled to some 2500 meter depth to produce water of 85 degrees Celsius to heat greenhouses. PanTerra executed the geological studies, dynamic modelling and geothermal power calculations for this geothermal project, one of many studies we have performed for the geothermal industry in the Netherlands over the last 10 years.

Terugblik op succesvol geothermie seminar van 21-01-2016

Op donderdag 21 januari 2016 vond het seminar ‘Geothermie, hoe moeilijk kan het zijn?!’ plaats bij Priva in De Lier. Nu er een aantal doubletten zijn geboord in het Oost en Westland vonden wij met de andere organiserende partijen het tijd om de “lessons learned” te delen met onze bezoekers. Hopelijk versterkt dit het enthousiasme voor geothermie, er zijn namelijk nog ondergronds genoeg mogelijkheden.

Dit was ook de boodschap onze Coen Leo (manager afdeling Geosciences) die liet zien dat er nog minimaal 21 doubletten in het Oost en Westland te plaatsen zijn in reservoirs die al bewezen hebben geothermisch benut te kunnen worden. In totaal zou er dan voor ongeveer 324 MW aan warmte gewonnen kunnen worden.Verder liet Coen zien waarom we niet gewoon overal kunnen boren en er goed onderzoek nodig is. Eén van de lessons learned van Coen komt uit de relevante olie en gas industrie en is dat als er meerdere boringen achter elkaar gepland kunnen worden de prijzen voor het boren gedrukt kunnen worden. Dit kan zeker gezien de huidige olie en gasprijzen waardoor het boren goedkoper kan.

De eerste spreker was Frans-Peter Dechering, general manager bij Priva, die het onderwerp belichtte vanuit een breder perspectief en riep de kweker op niet alleen op financiën te focussen. Ook sprak aardwarmtespecialist bij Flynth, Peter de Vreede, hij zoomde in op de organisatorische en financiële mogelijkheden en risico’s van aardwarmte. Als laatste sprak Jos Scheffers van het Green Well Westland project waar PanTerra het geologische onderzoek heeft gedaan. Ondanks een paar operationele tegenvallers is Jos Scheffers zeer tevreden “Een traject van zes jaren en veel verrassingen, maar ik zou het zo weer doen.”.

In het aansluitende forum beantwoordde Romboud Harskamp van VB Geoprojects de technische vragen rondom materiaalkeuze en factoren die van invloed zijn. Anne van de Weerd, wist als geoloog bij PanTerra helderheid te geven in grondlagen, doorlaatbaarheid en dieptes waarop geboord kan worden. Alhoewel diepte eveneens afhankelijk is van de energiebehoefte, benadrukte Peter de Vreede van Flynth, tevens forum deelnemer. “Naast financiële argumenten speelt ook duurzame benutting van de aarde mee.”

Frank Schoof, voorzitter Platform Geothermie en moderator van het seminar, blikt terug op een waardevolle bijeenkomst, waarbij geothermie van diverse kanten is belicht en relevante partijen samenbracht. “De netwerkgelegenheid is minstens zo waardevol. Het is belangrijk om elkaar te kennen.”

We kijken met de andere organisatoren Flynth, Priva en Platform Geothermie tevreden terug op een volle zaal, veel interactie en uitwisseling van relevante kennis.

De presentatie van Coen is hier te vinden:

De komende tijd zullen we technisch interessante onderdelen van geothermie behandelen en deze via slideshare verspreiden. Het volgende onderwerp zal de invloed van goed doorlatende intervallen  in een reservoir op de doorbraaktijd zijn, zorgt een ondergronde “snelweg” echt voor een kortere doorbraaktijd?

Seminar ‘Geothermie, hoe moeilijk kan het zijn?!’

Ondernemers laten mogelijkheden in West- en Oostland onbenut

Op donderdag 21 januari 2016 organiseren Flynth, PanTerra, Priva en Platform Geothermie een seminar over geothermie. Vooraanstaande sprekers en experts informeren de bezoeker over kansen en haalbaarheid. Zij delen hun ervaringen en in een forum kunt u hen bevragen. Aansluitend is er gelegenheid tot netwerken.

Het seminar vindt plaats bij Priva, Zijlweg 3 in De Lier en is alleen voor genodigden.

U kunt natuurlijk uw interesse kenbaar maken via events.emea@priva.nl.

Programma:

De tuinbouw heeft de sleutels in handen. Starten maar! Een introductie door Priva.

De tuinbouw heeft met haar technologie vele oplossingen voor water- en voedselschaarste in handen. De innovatieve krachten en de mondiale kansen voor Nederland, zijn breed en worden onvoldoende benut.

Geothermie begint bij de ondergrondse mogelijkheden. PanTerra Geoconsultants leverde bij een groot deel van de bestaande geothermieprojecten geologisch advies. Waarom kunnen we niet gewoon lukraak overal boren? Inherent aan het plaatsen van putten is de aanwezigheid van risico`s. We laten de risico’s zien en hoe deze te minimaliseren vanuit het perspectief van de ondergrond. Verder is de ruimte vanwege huidige projecten beperkt; u krijgt inzicht in de openstaande mogelijkheden voor het Oost- en Westland.

Realiseren van een aardwarmteproject vraagt een grondige voorbereiding  en duurt jaren. De voorwaarden zijn nu gunstig. De ervaring is er en de financiële mogelijkheden zijn er. Dit biedt perspectief om in West- en Oostland nieuwe projecten op te zetten. Een strategisch besluit hierover is noodzakelijk. Is aardwarmte voor u rendabel en interessant? Is aardwarmte een goede keuze voor uw bedrijf? Sluit aardwarmte aan op uw bedrijfsvisie, -strategie en toekomstdoelen? Belangrijke vragen die Flynth uitgebreid zal beantwoorden tijdens het seminar.

In een praktijkcase deelt kweker Jos Scheffers zijn geothermie-ervaringen rondom het project Greenwell en zoomt hij in op do’s en dont’s. Aansluitend wordt een forum gevormd door de deskundigen van PanTerra, Flynth, Rabobank en VB Group. Zij zullen diverse vragen beantwoorden die onder andere door u zullen worden gesteld.

Na afloop kunt u napraten en netwerken onder het genot van een hapje en drankje.

Frank Schoof, voorzitter Platform Geothermie, is deze middag de moderator.

Status aardwarmte per 1 januari 2015

Aardwarmte word steeds populaider in Nederland. Deze trend wordt ook bevestigd door het jaarverslag Delfstoffen en Aardwarmte in Nederland 2014 van het ministerie van Economische Zaken.

In 2007 is het eerste aardwarmte project gerealiseerd, en inmiddels (per 1 januari 2015) zijn er twaalf aardwarmtedoubletten in Nederland. Namelijk in Venlo, De Lier, Honselersdijk, Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk, Koekoekspolder, Pijnacker-Nootdorp (2), Middenmeer (2), Den Haag en Heemskerk.

gaarlijkse geothermische warmte prod

Fig 1. Jaarlijkse geothermische warmte productie (groen) en het aantal operationele installaties (rood)

Lees verder

Budget garantieregeling aardwarmte verhoogd

De garantieregeling voor aardwarmteprojecten, Regeling Nationale EZ Subsidies (RNES, voorheen SEI) wordt per 1 oktober weer opgesteld. De aanvraagperiode loopt tot 31 maart 2016.

Het totale beschikbare bedrag voor deze openstelling is verhoogd van €43 miljoen naar €93 miljoen. Meer dan een kwart van dit bedrag is gereserveerd voor diepe projecten (>3300 m). De maximale subsidies per project zijn €7,225 miljoen voor een regulier project en €12,75 miljoen voor een diep project, zie tabel.

budget RNES

Bron: RVO

Lees verder

Officiële start boring Aardwarmte Vierpolders

boortoren geothermie

 

Om de officiële start van de boring van het aardwarmte project in Vierpolders te vieren, hebben de tuinders die bij dit project betrokken zijn een openingsceremonie georganiseerd op de locatie van kwekerij Voort Brielle, welke 200 m van de boorlocatie gelegen is. Vele genodigden waren aanwezig op dit evenement om een nieuwe realisatie om geothermische energie te winnen te vieren. Lees verder

Tuinbouwrelatiedagen Gorinchem 2015

Tijdens de tuinbouwrelatiedagen in Gorinchem heeft PanTerra kennisgemaakt met ondernemers in de tuinbouw sector. De aanwezige PanTerra staf heeft met veel plezier uitgelegd hoe tuinders de in de aarde opgeslagen warmte kunnen gebruiken om de kassen te verwarmen en geïnformeerd over het geothermische potentieel op verschillende locaties in Nederland.

« Eerdere berichten